Geaccrediteerde nascholing
Menu

Preventie van voedselallergie

Vermijden is niet goed, tenzij het echt moet

Door op 23-04-2024
  • 00Inleiding
  • 01Wat is een voedselallergie?
  • 02Het ontstaan van een voedselallergie: de cutane sensibilisatiehypothese
  • 03Hoekstenen van de preventie van voedselallergie
  • 04Vroege introductie van pinda en kippenei
  • 05Preventie van IgE-gemedieerde koemelkallergie
  • 06Nadelen van vroegintroductie van hoogallergene voeding
  • 07Nieuwe ontwikkelingen
  • 08Conclusies
  • 09Reacties (0)

Samenvatting

De inzichten over het ontstaan van primaire voedselallergieën zijn sinds 2015 radicaal veranderd: waar eerder vermijding van het voedingsmiddel een centrale rol had, wordt nu juist geadviseerd om hoogallergene voeding vroeg te introduceren. Primaire voedselallergie met IgE-afweerstoffen ontstaat door cutane sensibilisatie, vooral bij kinderen met eczeem. Gastro-intestinale expositie zorgt primair voor tolerantie-inductie, zelfs in aanwezigheid van IgE tegen het voedingsmiddel. Vroege introductie van pinda en kippenei kan meer dan de helft van deze allergieën voorkomen. Sinds 2017 zijn er introductieschema’s voor vroege introductie beschikbaar. Het behandelen van eczeem is belangrijk om voedselallergie te voorkomen. Deze nieuwe inzichten vragen om een andere aanpak van het meest voorgeschreven dieet in Nederland: het koemelkvrije dieet. Bij kinderen met eczeem kan een koemelkvrij dieet een nieuwe IgE-gemedieerde allergie tot gevolg hebben. Voor die groep is een zorgvuldige afweging nodig over de toepassing en de duur van een koemelkvrij dieet.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Verhoeven, D.H.J.
Rubriek Nascholingsartikel
Accreditatie 1 accreditatiepunt
Publicatie 23 april 2024
Editie Praktische Pediatrie - Jaargang 18 - editie 2 - Nummer 2 | Allergie

Leerdoelen

Na het lezen van dit artikel:

  • weet u wat het belangrijkste mechanisme is van het ontstaan van voedselallergie bij zuigelingen;
  • kunt u ouders adviezen geven om de kans op een voedselallergie te verminderen;
  • weet u wanneer het koemelkvrije dieet moet worden toegepast en kent u het risico op het ontwikkelen van een secundaire IgE-gemedieerde koemelkallergie;
  • weet u welke zuigeling een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van een voedselallergie.